Etniske minoriteter står over for store barrierer på arbejdsmarkedet, hvilket kalder på målrettede indsatser for social forandring. Forskning viser, at etniske minoriteter skal sende 50-60 % flere ansøgninger end etnisk danske jobsøgende for at komme til samtale. Virksomheder går samtidig glip af kvalificerede ansøgere, uudnyttet potentiale hos egne ansatte med minoritetsbaggrund og det økonomiske og innovative potentiale, som en divers arbejdsplads skaber.
For at imødekomme disse udfordringer, har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune skabt initiativet En By af Talenter. Og for perioden 2024-2026 har vi i ReSearch Humanity og Foreningen Lige Adgang, vundet udbuddet om at udvikle og facilitere styrket forståelse og konkret forandring for københavnske virksomheder, der deltager i programmet. I ReSearch Humanity er vores opgave at sætte handling bag ordene. Vi skaber skræddersyede løsninger ud fra virksomhedernes udfordringer og giver dem - sammen med Foreningen Lige Adgang - et netværk af virksomheder, hvor de kan få sparring og motivation.
Projektet sigter mod at give virksomheder de værktøjer, der er nødvendige for at skabe inkluderende arbejdsmiljøer og sikre etniske minoriteters trivsel og udvikling på arbejdspladserne. Et initiativ som i sidste ende kan gavne hele arbejdspladsen og virksomhedens bundlinje.
Projektet tilbyder arbejdspladser en unik mulighed for at fremme deres indsats inden for Diversity, Equity & Inclusion (DEI). Med fokus på rekruttering, karriereudvikling, og tilknytning og trivsel blandt etniske minoriteter i entry level stillinger, hjælper programmet virksomheder i København med at styrke deres mangfoldigheds- og inklusionsindsats. Projektet består af tre overordnede elementer:
Vidensseminar Her opnår deltagerne en grundlæggende indsigt i og forståelse af, hvordan ubevidste fordomme og strukturelle barrierer i rekrutteringsprocesserne, karriereudviklingstiltag og virksomhedskulturen kan påvirke minoritetsetniske kandidater og ansatte.
Udviklingsworkshop Skræddersyet workshop til hver enkelt virksomhed, som bygger på samskabelse og fokuserer på at skabe inkluderende processer, inden for enten rekruttering, karriereudvikling eller tilknytning og trivsel. Som en del af arbejdet vil der være fokus på forebyggelse af bias, styrkelse af medarbejdertrivsel og inklusion, samt forebyggelse af minoritetsstress.
Peer to peer netværksgrupper Onlinemøder med en netværksgruppe bestående af andre virksomheder i programmet samt konsulenter fra ReSearch Humanity og Foreningen Lige Adgang. Her kan virksomheden søge råd og få inspiration, når de skal implementere nye tiltag. Jo tidligere en virksomhed kommer med i programmet, desto flere netværksmøder kan de deltage i.
Struktur, procedurer og empati er nøgleord
Hos ReSearch Humanity er vi eksperter i at drive udviklingen af konkrete tiltag, der er med til at skabe inklusion. Derfor er vi lead på at skræddersy de involverende udviklingsworkshops med virksomhederne.
Vi starter med at kigge på virksomhedens eksisterende processer for at identificere barrierer for inklusion inden for rekruttering, karriereudvikling og medarbejdertrivsel. Herefter udvikler vi en tilpasset løsning, der imødekommer deres prioriterede udfordringer, og fastlægger klare skridt til implementering og forankring. Gennem at tilpasse virksomhedens procedurer, så de bliver mere inkluderende, skaber vi varige og strukturelle forandringer.
“Selvom det kan være fristende at fokusere på holdningsændringer, prioriterer vi øvelser, der aktiverer empati og synliggør strukturelle barrierer for inklusion. I stedet for at diskutere holdninger, arbejder deltagerne med at identificere udfordringer og finde løsninger til eksempelvis mere åbne stillingsopslag. I sidste ende rykker det også deltagernes forståelse for og holdning til diversitet og inklusion.” - Karoline Barkvoll Holstad, CEO, ReSearch Humanity
Vi arbejder aktivt med at inkludere stemmer med modstand mod inklusionsarbejde i udviklingen af tiltag. Stemmer, der er skeptiske over for inklusionsarbejde, kan spille en vigtig rolle i udviklingen af stærkere løsninger. Deres input hjælper med at finde tiltag, der udover at løse den underliggende udfordring, også kan imødekomme flere behov i organisationen. Det kan eksempelvis ses i forbindelse med udvikling af procedurer for håndtering af grænseoverskridende adfærd. De tydelige rammer skaber større tryghed, der gavner både minoritet og majoritet, hvilket gør løsningerne mere effektive og anvendelige.
Eksempler på konkrete løsninger virksomheder kan arbejde med som en del af deres deltagelse i En By af Talenter er:
Lave rekrutteringsprocedure, der forebygger ubevidst forskelsbehandling fx i forbindelse med screening af ansøgere.
Skabe tydelighed blandt ansøgere, hvordan virksomheden tager arbejdet med diversitet og inklusion seriøst (og dermed forebygge frygt for forskelsbehandling).
Skabe tydelige succeskriterier og rammer for feedback for nyansatte.
Udvikle tiltag for at sikre, at nyansatte inkluderes i og introduceres til virksomhedens normer og kultur.
Udvikle en tydelig tilgang til sprog, så virksomheder, hvor folk taler forskellige sprog, bliver inkluderende - også ved frokostbordet.
Udvikling af hjælpemidler, der skal forebygge, at minoriserede ansatte overses mens andre anerkendes for deres arbejde.
En samlet indsats for inklusion
Mange virksomheder oplever udfordringer med at prioritere indsatser for forskellige minoriteter. Derfor anvender vi en intersektionel tilgang, der blandt andet tager højde for, at medarbejdere kan tilhøre flere minoritetsgrupper samtidig. Vi opfordrer virksomheder til at udvikle tiltag, der favner mangfoldighed bredt – fx på baggrund af etnicitet, alder, køn, funktionsvariationer og uddannelsesbaggrund – uden at skabe separate løsninger for hver enkelt gruppe.
Vi har skabt En By af Talenter i samarbejde med Foreningen Lige Adgang, som arbejder for at bekæmpe diskrimination af etniske minoriteter på arbejdsmarkedet. Projektet er støttet af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune og løber frem til og med 2026. Vi afholder det første vidensseminar i februar 2025 og de første virksomheder gennemfører udviklingsworkshops fra marts 2025.
Vil du vide mere?
Du kan finde mere information om projektet, få tilsendt en gratis guide til effektive DEI-praksisser eller sikre din virksomheds plads her:
Står du og din virksomhed over for at skabe eller optimere jeres DEI-indsats? Eller vil du høre mere om ReSearch Humanitys metoder? Så er du velkommen til at kontakte os.
Comments